Name: dr. Vasiliki Kalatzis
Institute: Institute for neurosciences, Montpellier (FR)
Title abstract: iPSC-derived retinal organoids to understand and develop therapies for Usher
Over:
Na het behalen van haar Bachelor of Science (Hons) in Genetica en Microbiologie aan de Universiteit van Adelaide in Australië, verhuisde Vasiliki Kalatzis in 1993 naar Parijs, Frankrijk, om haar promotieonderzoek uit te voeren aan het Pasteur Instituut. Hier identificeerde ze het gen dat verantwoordelijk is voor het Branchio-Oto-Renal-syndroom. In 1998 begon ze als postdoctoraal onderzoeker aan het Necker-ziekenhuis in Parijs, waar ze de lysosomale stapelingsziekte cystinose bestudeerde. In 2001 werd ze als wetenschapper bij Inserm aangesteld en verhuisde ze naar het Instituut voor Moleculaire Genetica in Montpellier, waar ze gen therapie ontwikkelde als mogelijke behandelmethode. Tijdens deze periode raakte ze geïnteresseerd in netvliesaandoeningen. In 2010 sloot ze zich aan bij het INM om een onderzoeksgroep op te richten die zich richt op erfelijke netvliesaandoeningen (IRDs) met behulp van menselijke geïnduceerde pluripotente stamcel (iPSC)-afgeleide netvliesmodellen.
Vasiliki Kalatzis is momenteel onderzoeksdirecteur bij Inserm en hoofd van het Visie-team bij het INM, dat zich richt op erfelijke visuele aandoeningen: van genetica tot therapie. Dankzij de nauwe samenwerking tussen het team en het nationale referentiecentrum voor erfelijke sensorische aandoeningen (Maolya), dat zich op dezelfde campus bevindt, ontwikkelt het Visie-team patiëntspecifieke iPSC-afgeleide netvliespigmentepitheelcellen en organoïden met rijpe fotoreceptoren als modellen voor IRDs. Deze modellen worden gebruikt om genetische varianten te verduidelijken, pathofysiologische mechanismen te ontrafelen en nieuwe therapieën te ontwikkelen (farmacologisch, genaanvulling en genbewerking).
Daarnaast is Vasiliki Kalatzis wetenschappelijk medeoprichter van de start-up Horama (nu Coave Therapeutics), die zich richt op de ontwikkeling van klinische gentherapie voor oculaire en neurodegeneratieve aandoeningen.
Presentatie tijdens USH2025: iPSC-afgeleide netvliesorganoïden voor het begrijpen en ontwikkelen van therapieën voor het Ushersyndroom
Menselijke geïnduceerde pluripotente stamcel (iPSC)-afgeleide modellen hebben de modellering van ziekten, met name voor erfelijke netvliesaandoeningen (IRDs), revolutionair veranderd. iPSC-afgeleide netvliesorganoïden bevatten een buitenste laag van fotoreceptoren, compleet met uitsteekselachtige structuren die lijken op buitenste segmenten aan het oppervlak. Bovendien bieden iPSC-afgeleide organoïden, die zijn gegenereerd uit somatische cellen van personen met IRDs, een uniek inzicht in het netvlies van de patiënt en kunnen ze onverwachte ontdekkingen opleveren. Deze modellen zijn ook waardevol voor het testen van de effectiviteit van verschillende therapieën om een ziektefenotype om te keren.
Wij hebben iPSC-afgeleide netvliesorganoïden gegenereerd van personen met varianten in het USH2A-gen, die lijden aan geïsoleerde retinitis pigmentosa (RP) of het Usher-syndroom (USH) type 2. We hebben onderscheidende netvliesfenotypen geïdentificeerd in RP- en USH-organoïden, die werden gevalideerd met isogene-gecorrigeerde controlegroepen.
Dit onderzoek benadrukt opnieuw de kracht van iPSC-afgeleide modellering en de onverwachte vooruitgangen die kunnen worden geboekt bij het begrijpen van netvliesfunctie en -dysfunctie. Bovendien bieden deze modellen belangrijke inzichten voor het evalueren van de effectiviteit van nieuwe therapieën.